Je čas na kávu

Autor: Karol Václavík | 20.6.2016 o 10:51 | Karma článku: 4,90 | Prečítané:  1169x

Väčšina ľudí v mojom okolí denne dopĺňa hladinu kofeínu nejakou formou kávového nápoja. Vo vačšine prípadov za svoje peniaze nedostanú to, čo by mohli, a keďže nepoznajú lepšie, ani im to nevadí. Je najvyšší čas to zmeniť!

Ahojte,

v mojom okolí ma v súvislosti s kávou volajú všelijako: "Kávový snob", "Kávový ultras", "Kávový cvok"... Môžem k tomu povedať iba jediné - je to pravda a nehanbím sa za to.

No nebolo to vždy tak. S kávou som začal, podobne ako veľa iných, ešte počas štúdia na VŠ.  Káva vtedy pre mňa predstavovala granule, ktorých som 1-2 lyžičky zalial do polovice hrnčeka vriacou vodou a výsledok som dolial mliekom (veď to bolo treba do seba okamžite naliať a bežať na vlak). Samozrejme, nesmel chýbať cukor :)

Postupom času sa moje zvyky zásadným spôsobom zmenili, a z pôvodného užívateľa kofeínu sa vyvinul jedinec, ktorý má rád skutočnú chuť pravej kávy a venuje jej pomerne dosť zo svojho času.

Ku vzniku tohto blogu ma viedlo hneď niekoľko dôvodov:

  • Kamaráti a známi, ktorí mi v súvislosti s kávou dávajú veľakrát opakujúce sa otázky, aby si aj oni vedeli doma pripraviť lepšiu kávu (aký stroj si kúpiť, ako si vybrať vhodnú kávu, v poslednej dobe tiež samotné praženie kávy). Pevne verím, že tam vonku existuje oveľa viac ľudí, ktorí by sa radi dozvedeli niečo viac o káve a jej príprave v domácich podmienkach. 
  • Žalostná úroveň u nás predávanej (a tiež podávanej) kávy - bývam v Bratislave, ale ak si chcem kávu skutočne vychutnať mimo domova, mám len veľmi obmedzené možnosti. Miest, kde dostanete naozaj čerstvú a dobre pripravenú kávu je ledva ako prstov na rukách, aj keď vhodné vybavenie majú takmer všade.Hlavným problémom spravidla býva absencia elementárneho záujmu o kávu a nedostatok základných vedomostí (prekvapivo aj v podnikoch s veľmi vysokou úrovňou gastronómie, vám bez problémov naservírujú niečo bledohnedé, riedke, v nesprávnom objeme a s mdlou chuťou - ale hlavne, že to má taliansky názov...). 
  • Možnosť spoznať ďalších "kávičkových ultras"

Na záver snáď len doplním, že nevlastním žiadnu kaviareň, pražiareň, ani e-shop, ktorý by som chcel touto formou propagovať. Preto aj v prípade odporúčania konkrétneho tovaru nebudem nikdy uvádzať, kde by ste ho mali kúpiť - vyhľadávačov a cenových porovnávačov je na internete dosť, to zvládnete sami :) Samozrejme, pri recenzii kaviarne to bez mena pravdepodobne nepôjde.

Budem rád, ak moje články povedú k tomu, že aspoň pár jednotlivcov pozdvihne svoju kávovú kultúru a bude piť kávu, ktorá za to stojí. Jedinou plánovanou obeťou v tomto procese sú cukrovary, ktorým by mal mierne poklesnúť odbyt :).

Držte mi palce, budem to potrebovať :)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Učiteľ, ktorý sa rád hral. Ako sa Milan Reindl stal dizajnérom Lego Technic

Nevyštudoval techniku ani dizajn. Napriek tomu sa stal jedným z jedenástich dizajnérov Lego Technic. Len vďaka tomu, že si rád z lega skladal veci, na ktoré nemal návod.

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami sú Blanár a Žiga.

SVET

Výbuchy pri štadióne v Istanbule zabili najmenej 13 ľudí

K explóziám došlo hodinu po zápase medzi Besiktasom a Bursasporom.


Už ste čítali?