French press - lacná cesta ku skvelej káve

Autor: Karol Václavík | 21.6.2016 o 6:25 | (upravené 21.6.2016 o 7:35) Karma článku: 7,63 | Prečítané:  2268x

Dobrú kávu si môžete lacno spraviť aj doma. Namiesto kúpy treťotriedneho "espresso stroja" v niektorom z obchodných reťazcov však odporúčam použitie jednoduchého vynálezu.

Na Slovensku je u veľkej časti obyvateľstva hlboko zakorenený zvyk, že správna káva má mať objem zhruba 2 deci, aby jej popíjanie prečkalo prelúskanie ranných novín, prípadne debatu s kolegami.

V zásade proti tomu nie je čo namietať, ale aj takáto veľkoobjemová porcia sa dá pripraviť tak, že bude nielen dlhým, ale aj lahodným zážitkom, ktorý vám dá možnosť objavovať pestrú paletu chutí, o ktorých ste ani netušili, že ich káva môže mať.

Najskôr si rozoberme, prečo náš tradičný spôsob prípravy rannej kávy nie je práve najšťastnejší:

  • Vezmeme hrnček, 2 lyžičky (veľmi dávno) zomletej kávy, dáme zovrieť vodu a kávu zalejeme.
  • Necháme odstáť náhodnú dobu, väčšinou aspoň kým nevychladne. Prípadne sa zabudneme pri rozhovore / práci / rannej hygiene...

Výsledkom tohto desaťročiami overeného postupu je tekutina, ktorá má iba jeden druh chuti - horký a  príjemnými bonusmi budú zvýšený obsah kofeínu a jedinečná hmota medzi zubami. Ten čas je jednoducho príliš dlhý. Veď skúste pol hodiny lúhovať kvalitny zelený čaj, alebo, čo tak skúsiť piecť ten koláč o dve, tri hodinky dlhšie, než hovorí recept? 

Pritom je to práve zalievaná káva, ktorá sa používa na degustáciu profesionálmi pri určovaní jej kvality a vhodnosti pre jednotlivé zmesy. Originálnu metódu cuppingu si popíšeme niekedy inokedy, nateraz zostaneme pri jednoduchej pomôcke, ktorú už pravdepodobne každý z Vás niekde videl. Je ňou French Press.

Toto veľmi jednoduché zariadenie pozostáva z nádoby rôznej veľkosti (od 2 deci snáď až po liter a pol) a piestu s jemnou sieťkou, ktorá umožňuje filtráciu hotového produktu. V predajniach ho môžete zohnať v rôznych prevedeniach a cenových reláciách. Zo skúsenosti môžem odporučiť akýkoľvek model, ktorého nádoba je vyrobená zo skla. Či už je ostatné príslušenstvo plast alebo kov nie je veľmi podstatné. V reťazcoch sa dajú zohnať za niekoľko málo eur, takže dieru do rodinného rozpočtu Vám určite neurobia.

Čo budete okrem samotného French pressu potrebovať?

Kávu - ideálne je, ak sa jedná o kvalitnú zrnkovú kávu, jej konkrétny výber závisí od Vašich chuťových preferencií (chuti jednotlivých druhov kávy bude venovaný iný článok). Ak máte na výber, zvoľte radšej jemnejšie (bledšie) praženie, pretože práve tento druh praženia odhaľuje obrovskú pestrosť jednotlivých druhov kávy a umožní Vám ich vychutnať. Ja som pre potreby tohto článku použil doma praženú kávu odrody Costarica Red Honey. Pražil som ju pôvodne na espresso, takže je o niečo tmavšia, než by sa žiadalo. Ale keďže v čase písania tohto článku je už pokročilá doba, nerád by som susedom vysvetľoval, že pražím v mene vyššieho záujmu :)

Váhu - na účely prípravy kávy vlastním už niekoľko rokov "zlatnícku" váhu objednanú niekde z krajiny vychádzajúceho slnka za cca 7 eur vrátane poštovného. Za celé toto obdobie slúži výborne a v porovnaní s produktami miestnych podnikateľov a ich predstavami, koľko by asi taká váha mala stáť, mi ani nenapadne, aby som v budúcnosti menil dodávateľa. Stačiť Vám však bude akákoľvek váha, ktorá meria s presnosťou na gramy, prípadne nejaký druh dobrého odhadu (moja babka to pri pečení vždy zvládla bez váhy - ja asi budem po dedovi :)

Mlynček - kvalitná káva pri ľubovoľnom spôsobe prípravy závisí hlavne od čerstvosti suroviny, ktorú máte k dispozícii. Mletá káva dlho čerstvá nevydrží, a preto odporúčam používať výhradne zrnkovú kávu a tú si tesne pred prípravou zomlieť. V prípade prípravy espressa hrá kvalita mlynčeka zásadnú úlohu, ale French press našťastie taký náročný nie je. Ja som použil svoj "cestovný" mlynček Porlex Hand Tall, na ktorý v blízkej dobe určite napíšem recenziu. Hrúbku mletia je potrebné nastaviť nahrubo, niektoré zdroje priamo udávajú ideálnu veľkosť mletých kúskov vo veľkosti chlebových odrobiniek.

Stopky - ľubovolný druh, pre mňa túto úlohu vykonáva otrokyňa Siri kúpená v zelovoci.

Poslednou súčasťou je zariadenie na prípravu horúcej vody - rýchlovarná kanvica, čajník, pre milovníkov retra a rýchlej smrti elektrickým prúdom trebárs aj elektrická špirála.

Samotný postup prípravy (v našom prípade 250 ml nápoja) je pomerne jednoduchý:

1. Odvážime si 28 gramov kávy - možno sa to niekomu bude zdať veľa, ale treba si uvedomiť, že sa nepokúšame pripraviť riedky odvar bez chuti, a tiež, že kávu budeme vo vode lúhovať iba 4 minúty.

2. Necháme zovrieť vodu

3. Vriacou vodou vypláchneme nádobu French Pressu - káva potrebuje na svoju extrakciu optimálnu teplotu, preto je vhodné týmto spôsobom nádobu predhriať.

4. Do nádoby vysypeme zomletú kávu

5. Zapneme stopky a nádobu do polovice objemu zalejeme vodou - v tomto kroku dbáme na to, aby sme rovnomerne poliali všetku kávu, ktorá nasiakne a vytvorí hustú penu (jej množstvo a kvalita závisí predovšetkým od čerstvosti kávy). Voda by medzičasom mala dosiahnuť teplotu okolo 90 stupňov - počas vyplachovania French pressu by mala schladnúť.

6. V čase, keď stopky ukazujú jednu minútu, kávu dôkladne premiešame - dbáme na to, aby sa všetka pena spojila s vodou. Následne nádobu dolejeme až po vrch a uzavrieme piestom. 

7. Počkáme na čas 4 minúty a piest pomalým rovnomerným pohybom stlačíme až na dno.

8. Káva je hotová a môžeme ju naliať do pripravených nádob - tento objem Vám bez problémov zabezpečí ranný "dvojdecáčik", ja som sa radšej podelil s manželkou a preto som naplnil dve menšie šálky.

Výsledný nápoj má oveľa bohatšiu chuť ako klasická zalievaná káva a v prípade, že použijete kvalitnú surovinu, začne sa pre Vás objavovanie chutí. 

Týmto sa však Vaša cesta iba začína. Ideálne bude, ak s prípravou začnete experimentovať, budete skúšať rôzne druhy kávy s rôznym pôvodom a stupňom praženia, v istých medziach môžete meniť aj dávkovanie a časom prídete na to, čo je pre Vás to pravé. A to je podľa mňa na káve to najkrajšie - dáva Vám obrovský svet plný chutných možností.

Dobrú chuť, priatelia!

PS: Budem veľmi rád, ak mi do kometnárov napíšete, akú kávu ste si týmto spôsobom pripravili, čo Vám chutí, prípadne, čo by ste na mojom blogu chceli čítať v budúcnosti.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Učiteľ, ktorý sa rád hral. Ako sa Milan Reindl stal dizajnérom Lego Technic

Nevyštudoval techniku ani dizajn. Napriek tomu sa stal jedným z jedenástich dizajnérov Lego Technic. Len vďaka tomu, že si rád z lega skladal veci, na ktoré nemal návod.

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami sú Blanár a Žiga.

SVET

Výbuchy pri štadióne v Istanbule zabili najmenej 13 ľudí

K explóziám došlo hodinu po zápase medzi Besiktasom a Bursasporom.


Už ste čítali?