reklama

Porlex Hand Tall - kvalitný mlynček na kávu bez diery v peňaženke

Nevyhnutnou výbavou každého pravého milovníka kávy je kvalitný mlynček - ideálne taký, ktorý umožní pripraviť čo najširšiu paletu kávových nápojov. A vôbec nemusí byť drahý!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Bez mlynčeka to jednoducho nejde

V čase môjho prerodu z kávičkára-amatéra na kávičkára-snoba som sa dostal do momentu, keď mi aktuálne používaný mlynček Gaggia MM prestal vyhovovať. Bolo to spôsobené predovšetkým nízkym počtom možných nastavení hrubosti (jemnosti) mletej kávy, ale predovšetkým značnou nekonzistentnosťou výsledného produktu.

Zmena bola nevyhnutná. Problém bol, že moje mentálne nastavenie v tej dobe nedokázalo celkom dobre spracovať informáciu, že za kvalitný elektrický mlynček je potrebné adekvátne zaplatiť. Snažil som sa preto nájsť inú možnosť. Po prečítaní mnohých diskusných fór a recenzií som dospel k záveru, že ideálnym riešením môjho problému bude kvalitný manuálny mlynček.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voľba padla na model Porlex Hand Tall, ktorý by som Vám v tomto článku chcel predstaviť.

Porlex Hand Tall 

Porlex Hand Tall - v pozadí Eureka Mignon
Porlex Hand Tall - v pozadí Eureka Mignon (zdroj: Karol Vaclavik)

Jedná sa o precízne vyrobený výrobok japonskej spoločnosti Porlex (áno, je naozaj vyrobený v Japonsku, žiadne "Designed in California, made in China" :). 

Konštrukcia

Telo mlynčeka je vyrobené z nerezovej ocele. Zložené telo tvorí valec s výškou 17,5 cm a priemerom cca 4,5 cm. Hmotnosť mlynčeka je 263 gramov. Samotný mlynček sa skladá zo štyroch častí:

1. Vrchná časť tela obsahujúca zásobník na zrnkovú kávu (v dostatočnom množstve na napr. 2 espressá) a mlecí mechanizmus.

2. Spodná časť slúžiaca ako zásobník na zomletú kávu. Zospodu je do dna vyryté logo firmy, jej celá adresa vrátane telefónneho čísla, názov výrobku a číslo patentu. Je to jeden z detailov, ktorý dokazuje, že výrobca si dal záležať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Veko vrchnej časti

4. Kľuka (tú si užijete najviac :)

Podstatná časť, ktorou sú mlecie kamene, je vyrobená z keramiky. Keramické kamene si v porovnaní s kovovými oveľa dlhšie udržia svoju ostrosť a tiež sa ľahšie udržiavajú. 

Celkovo hodnotím konštrukciu mlynčeka ako veľmi kvalitnú - jednotlivé diely do seba zapadajú s minimálnou toleranciou a počas niekoľkoročného používania nikdy nedošlo k samovoľnému "rozobratiu" mlynčeka - ak ho napríklad zodvihnem za vrchnú časť, spodná nikdy nevypadne, aj keby bola plná zomletej kávy. 

Kľuka sa na telo mlynčeka prichytáva prostredníctvom päthranného otvoru, ktorý je taktiež vyrobený s minimálnou toleranciou - je tu však dostatočný priestor na to, aby sa kľuka nasadzovala ľahko a pohodlne (motorika rozospatého človeka 10 minút po zobudení si to priam vyžaduje).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Funkčnosť

Najdôležitejšia na mlynčeku je samozrejme jeho funkčnosť. Na kvalitu a konzistenciu mletia sú najnáročnejšie nápoje na báze espressa, kedy je potrebné hrúbku upraviť podľa toho, či chcete pripraviť jednu alebo dve porcie kávy naraz (tzv. jednopáka alebo dvojpáka), či robíte ristretto, espresso alebo lungo, akú kávu práve meliete, aká je stará a podobne. Faktorov je skutočne veľmi veľa a zomlieť kávu tak, aby presne vyhovovala Vášmu zámeru je niečo medzi vedou a umením. Z toho vyplýva, že kľúčovou vlastnosťou mlynčeka je možnosť v dostatočne jemných krokoch nastaviť hrúbku mletia kávy.

Na mlynčeku Porlex Hand Tall je možné hrúbku mletia nastaviť prostredníctvom odťahovania / uťahovania matice na spodnej strane vrchnej časti mlynčeka:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Porlex Hand Tall - nastavenie hrúbky mletia
Porlex Hand Tall - nastavenie hrúbky mletia (zdroj: Karol Vaclavik)

Maticou sa dá voľne otáčať, ale v snahe uľahčiť opakovateľnosť overených nastavení výrobca do matice zapracoval mechanizmus, ktorý pri každej štvrtine otočky vydá klikavý zvuk. Komunita na internete si túto funkciu okamžite osvojila a v diskusných fórach nájdete odporúčania, koľko "klikov" od úplného zatiahnutia sa tomu-ktorému kávičkárovi osvedčilo pri príprave jednotlivých druhov kávy. Napríklad ja viem, že pre moje Handpresso, ktoré má sprevádza do práce (a určite sa tu časom objaví) je to približne 5 klikov. Krásne ale je, že mlynček môžete nastaviť aj na akúkoľvek hodnotu medzi "klikmi", čim si hrúbku mletia nastavíte ešte jemnejšie (a získate obrovský počet možných nastavení). A práve toto laborovanie a skúšanie je to, čo aspoň v mojom prípade pridáva príprave kávy tú pravú atmosféru.

Vo výsledku viete kávu zomlieť tak jemne, že ju kvalitný domáci stroj na espresso nedokáže pretlačiť, a tiež dostatočne hrubo napríklad na prípravu French Pressu.

Prečo áno?

  • Porlex Hand Tall je kvalitný výrobok od renomovaného výrobcu s dlhoročnou tradíciou

  • Nerezové telo a keramické mlecie kamene zaručujú dlhodobú bezporuchovú prevádzku

  • Možnosť v jemných krokoch nastaviť hrúbku mletia Vám umožní pripraviť akýkoľvek druh kávy

  • Ručné mletie kávy spoľahlivo prevonia celý byt a kávový rituál sa posunie o ďalší krok k dokonalosti

  • Nezávislosť od elektriny, kompaktosť a nízka hmotnosť ho predurčujú aj na cestovanie, nosenie do zamestnania a vlastne kamkoľvek, kde si chcete vychutnať dobrú kávu.

  • V e-shopoch je v čase písania tohto blogu dostupný za cca 40 EUR, čo je suma, za ktorú sa nedá kúpiť ani zlý elektrický mlynček. Dieru do rozpočtu Vám rozhodne neurobí.

Čo zvážiť?

  • Jedno espresso znamená približne 130 otočení kľukou, takže mlynček je pohodlne použiteľný pre 1-2 osoby v domácnosti (napríklad pripravujete kávu sebe a svojej partnerke / partnerovi). Ak však mávate často väčšie návštevy, ktoré majú radi kávu, môže z toho byť celkom zaujímavý telocvik :)

  • Keďže kľuka sa po nasadení žiadnym spôsobom na mlynčeku nefixuje, občas v zápale mletia vykĺzne a s buchotom (zavčas ráno a večer to skutočne pripadá ako výbuch granátu) dopadne na zem. Postupom času sa to stáva menej a menej, ale napriek niekoľkoročnému spolužitiu sa mi to ešte občas prihodí.

Lenivcov upgrade

Človek je tvor lenivý a ja tiež nie som výnimka. Pri prezeraní fotografií aj Vám už určite napadlo, čo tak použiť na točenie mechanizmu niečo iné, než kľuku. Niečo, čo má motor. Áno - samozrejme, vŕtačka - konkrétne ten typ, ktorý vrták drží spôsobom, že okolo neho utiahne otvor. Napasovať mlynček na uťahovačku sami zatiaľ nepodarilo, nakoľko 6-hran (uťahovačka) a 5-hran (mlynček) nejdú úplne dohromady a zodpovedajúci bit som nikde nezohnal.

Pri motorizácii nezabúdajte, že káva je veľmi jemná surovina, ktorá si svoju chuťovú charakteristiku udrží, iba ak sa neprehreje (už raz bola pražená, nepotrebuje to zažívať znova). Preto automatizované mletie vykonávajte na veľmi pomalých otáčkach (v podstate môžete simulovať trochu rýchlejšie točenie kľukou).

Ak ešte doma nemáte žiadny mlyček, prípadne by sa Vám hodil ďalší na cesty alebo do zamestnania, predstavuje Porlex Hand Tall vynikajúcu voľbu.

No a teraz šup na kávu :)

Karol Václavík

Karol Václavík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Človek z prostredia IT, ktorý miluje kávu v jej pravých podobách a má ambíciu pomôcť vychutnať si jej ozajstnú chuť čo najširšiemu okruhu ľudí. Zoznam autorových rubrík:  NávodyRecenzieVšeobecne o káveNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu