reklama

Upražte si vlastnú kávu - je to prekvapivo jednoduché

Odpoveď na otázku, ako mať doma vždy čerstvú kávu, naviac presne takú, ako Vám chutí, je veľmi jednoduchá. Upražte si ju sami! Získate chuť ušitú Vám na mieru a cenou budete viac ako príjemne prekvapení.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Prečo pražiť?

Odpovedí na túto zásadnú otázku je hneď niekoľko, ale sú veľmi jednoduché:

  • Káva predávaná v bežných obchodoch a reťazcoch je bohužiaľ z väčšej časti pre nás kávičkárov odpad. Netvrdím, že veľkí producenti verejnosti najznámejších mien nedokážu vypražiť kvalitnú kávu, je tu však logistický problém. Káva chutí najlepšie čerstvá (prosím nestrácajme čas zbytočnými debatami typu "ale veď vo vákuovom balení sa jej nič nestane" - to pre mňa spadá do kategórie "chemtrails a podobné kraviny" :) ). Kým sa káva ku Vám z veľkej priemyselnej pražiarne dostane, čaká ju väčšinou celkom dlhá cesta. Od výrobcu k distribútorovi, od neho do logistického skladu obchodnej siete, odtiaľ do skladov jednotliých predajní a nakoniec do regálov, odkiaľ si ju môžete odniesť domov. To sa už ale väčšinou bavíme o čase rádovo dlhšom, než sú ideálne 2 týždne od praženia po spotrebu posledného gramu (áno, to je tá správna doba). Ak Vám takáto káva po otvorení pripadá voňavá, je to pravdepodobne iba preto, že ste ešte nezažili ozajstnú vôňu naozaj čerstvej kávy :)

  • Menšie lokálne pražiarne a ich produkty - ak máte to šťastie, že už ste objavili čaro dobre upraženej a čerstvej kávy, pravedpodobne máte svoju obľúbenú, verejnosti menej známu značku. Takáto káva je vo väčšine prípadov o niekoľko stupňov lepšia. Bohužiaľ, ani tento model Vám nezaručí, že za svoje peniaze dostanete adekvátnu hodnotu. V poslednej dobe som si aspoň v Bratislave niekoľkokrát všimol, že jeden z najznámenších slovenských producentov praženej kávy (zámerne nebudem menovať, dosť si tým ubližujú sami) sa nehanbí vo svojich značkových kaviarňach ponúkať svoju vlastnú kávu starú aj viac než 3 mesiace. Ak si myslíte, že to s nutnosťou čerstvosti preháňam, zožeňte si od toho istého producenta kávu starú napríklad 2 týždne a spomínané 3 mesiace. Po otvorení Vám vlastný nos okamžite prezradí, či to s Vami Karol myslí naozaj dobre :). Samozrejme nesmieme vynechať ekonomické hľadisko. Káva produkovaná domácimi pražiarmi v menších objemoch je v porovnaní s masovou produkciou svetových "značiek" neporovnateľne drahšia. 

  • Jedinečné preferencie - podobne, ako pri výbere takmer akéhokoľvek tovaru, každý má svoj vlastný vkus a každému chutí niečo iné. Pri káve to platí veľmi výrazne, pretože dokáže prekvapiť širokou paletou rozdielnych chutí. Výnimkou nie je ani naša domácanosť. Ja preferujem svetlejšie praženie a veľmi rád objavujem chute rôznych druhov káv, ale moja manželka je najspokojnejšia, ak má na stole cappuccino vyrobené z tmavšie praženej kávy niektorého z menej exotických druhov. Vďaka vlastnému praženiu máme doma vždy minimálne dva druhy čerstvej kávy a obaja sme spokojní. Kávu zároveň pražíme v takom množstve, aby nikdy nestihla príliš zostarnúť.

Ak Vás predchádzajúce riadky presvedčili, že praženie kávy je pre Vás to pravé, a chceli by ste to vyskúšať, nie je nič jednoduchšie. Čítajte ďalej.... :)

Čo budete potrebovať?

Praženie kávy v domácich podmienkach je na vybavenie a finančné náklady nenáročný proces. Čo si treba nachystať?

Popkornovač - áno, domáca príprava praženej kávy sa najjednoduchšie realizuje v obyčajnom popkornovači. Musí to byť typ, ktorý popkorn praží pomocou horúceho vzduchu, ktorý zo strán vháňa do oválnej nádoby, čím obsah zároveň zohrieva, ale aj neustále udržiava v pohybe (tým sa zabezpečí rovnomernosť praženia). Vo všeobecnosti platí, že ideálny stroj by mal mať príkon aspoň 1100 - 1200 W a ako vhodnejšie sa ukazujú lacnejšie výrobky, nakoľko nemajú tepelné poistky, ktoré by mohli predčasne ukončiť pražiaci proces (praženie kávy prebieha dlhšie a pri vyšších teplotách ako praženie popkornu). Samozrejme, záruke na takto používaný spotrebič dajte rovno zbohom. Ako ideálneho kandidáta odporúčam výrobok Severin PC 3751, ktorý spľňa všetky uvedené vlasnosti a veľmi jednoducho ho za cenu cca 20 € zoženiete napríklad u zeleného mimozemšťana alebo u veľkého modrého predajcu elektroniky, prípadne v inom elektre - je to veľmi bežný model. Tento model využívam bezproblémovo už viac ako rok, rovnako ako niekoľko mojich kamarátov kávičkárov, ktorí postupne nasledovali môj príklad a zatiaľ sme nezaznamenali ani jedno technické zlyhanie. Príde mi vhodné ešte spomenúť, že popkornovač určený na praženie kávy nie je vhodné používať aj na prípravu kukuričnej dobroty, pretože pachy jednotlivých pochutín sa k sebe príliš nehodia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Popkornovač Severin PC 3751
Popkornovač Severin PC 3751 (zdroj: Karol Valavik)

Petrolejovú lampu, presnejšie jej sklenenú časť - praženie kávy prebieha pri vysokých teplotách (cca 230 stupňov C) po relatívne dlhú dobu. Plastový kryt dodávaný k popkornovaču na tieto časy a teploty určite nebol dizajnovaný, následkom čoho by sa Vám pri prvom pražení začal taviť a po niekoľkých praženiach by sa stal úplne nepoužiteľným. Naviac jeho tvar nie je ideálny na zabránenie vyskakovania kávových zŕn "za jazdy" (on bol totiž priamo navrhnutý na umožnenie vyskakovania popkornu), takže som hneď po prvých použitiach vymýšľal jeho náhradu. Ideálna voľba je sklenená časť klasickej petrolejovej lampy, ktorú môžete zohnať v rôznych hobby obchodoch v cene cca 6 Eur. Ak budete mať šťastie, možno sa Vám podarí kúpiť priamo náhradnú sklenenú časť a nebudete musieť kupovať celú lampu. Podstatné je, aby sklenená časť bola rozmerovo vhodná a dala sa "usadiť" na vrch popkornovača. Tá moja má na užšej strane priemer 5,5 cm, takže priam elegantne zapadne tam, kam má. Jej výhodou je odolnosť voči vysokým teplotám a tiež priehľadnosť, takže budete mať neustály prehľad, čo sa vnútri deje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Sklenená časť petrolejovej lampy
Sklenená časť petrolejovej lampy (zdroj: Karol Vaclavik)

Silonkovú ponožku ako filter - páni, keď sa partnerka nebude pozerať, požičajte si z jej skrine nejaké pančuchy, ideálne silónkové podkolienky. Čím hrubšie, tým lepšie (lepšie držia teplo počas praženia). Táto pančucha (ponožka, podkolienka) bude počas praženia navlečená na sklenenom valci a bude slúžiť ako filter na šupky, ktoré sa budú oddeľovať z kávových zŕn. Bez filtra by Vaša kuchyňa vyzerala ako po nasnežení a pravdepodobne by Vám trochu zhustla domáca atmosféra :). Pražičky nežnejšieho pohlavia sú vo výhode - nemusia nikoho okrádať :)

Ponožka ako filter
Ponožka ako filter (zdroj: Karol Vaclavik)

Dve misky - na chladenie kávy po upražení.

Váhu - schopnú odvážiť približne 80 - 110 g kávy s presnosťou na 5 gramov (akákoľvek kuchynská váha to zvládne).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Kuchynská váha
Kuchynská váha (zdroj: Karol Vaclavik)

Zelenú kávu - samozrejme, bez surovej kávy sa nezaobídete. Ako sa k nej dostať? Na svojom blogu sa snažím (v súlade s pravidlami blog.sme.sk) nikomu nerobiť reklamu. V tomto prípade to tiež nie je myslené ako reklama, ale po tom, čo som sám strávil pomerne dlhý čas hľadaním dobrého zdroja zelenej kávy som sa rozhodol oň podeliť, aby ste nemuseli túto tortúru absolovať aj Vy (trh v tomto smere zatiaľ nie je dobre rozvinutý). Množstvo druhov kvalitnej zelenej kávy nájdete u predajcu dobrakava.eu . Čestne vyhlasujem, že s touto firmou nemám nič spoločné, nepoznám osobne žiadneho jej majiteľa, iba som už niečo viac ako rok ich spokojný zákazník (odberateľ zelenej kávy). Rád by som ešte upozornil na jednu drobnosť - na stránke majú z nejakého dôvodu uvedených iba niekoľko málo druhov zelenej kávy, reálne je ich ponuka oveľa širšia a pravideľne sa obmieňa. Treba napísať na kontaktný mail a požiadať o kompletný zoznam, následne si môžete vybrať a objednať. Zároveň Vás prosím, ak nájdete ďalší dobrý zdroj zelenej kávy, prosím, dajte mi vedieť, veľmi rád ho pridám priamo sem do článku. Výber konkrétnej odrody nechám na Vás, ak sa ale neviete rozhodnúť, zvoľte na začiatok niečo s neutrálnou chuťou. Ideálna káva pre začiatočníkov je Brasil Santos - chuťovo ním nikoho neurazíte, "nekávičkári" (alebo netrénovaní kávičkári) nebudú protestovať, že má priliš veľa chuti a zároveň sa jedná o jednu z najlacnejších káv v ponuke, takže ak aj niečo pokazíte, bude to menej bolieť. Cena za 1 kg zelenej kávy sa pohybuje od niečo menej ako 6 € s DPH po cca 14 € pri bežných kávach, no dajú sa zohnať aj exotickejšie druhy s vyššími cenovkami (spomínaný Santos je predstaviteľom spodnej hranice).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako na to?

V nasledujúcej časti článku popíšem postup praženia, ktorého výsledkom by mala byť káva upražená na stupeň medium-dark. Je to tmavšie praženie, na ktoré je zvyknutých asi najviac bežných konzumentov kávy a taktiež stupeň, ktorý mi umožní popísať čo najviac fáz praženia.

Samotný postup je veľmi jednoduchý (zvládol som ho aj ja, čo dokážem pripáliť aj sáčkovú polievku):

1. Odvážte si potrebné množstvo kávy - pre vyššie spomínaný popkornovač a väčšinu druhov kávy sa ideálne množstvo zelenej kávy pohybuje medzi 85 - 100 gramami. Ak použijete menšie množstvo ako 85 gramov, riskujete, že káva nezvládne dosiahnuť dostatočne vysokú teplotu a praženie bude neúspešné. Pri hodnote vyššej ako 100 g dôjde k preplneniu popkornovača (káva pri pražení výrazne zvýši svoj objem), následkom čoho bude nepravidelne upražený výsledný produkt. Postupom času sami zistíte, ktorej kávy môžete dať viac, a naopak, ktorej je lepšie dať "iba" spomínaných 85 gramov. Na úvodný Santos môžete navážiť smelo napríklad 95 gramov.

Správne množstvo kávy
Správne množstvo kávy (zdroj: Karol Vaclavik)

2. Kávu nasypte do popkornovača

Obrázok blogu

3. Sklenenú nádobku nasaďte užšou časťou na popkornovač

Skladanie pražičky
Skladanie pražičky (zdroj: Karol Vaclavik)

4. Natiahnite ponožku na sklenenú nádobu - ideálne až na vrch popkornovača, aby vzniklo dobré utesnenie a šupky nelietali po kuchyni (= okamžitý konflikt s čistotnými členmi domácnosti). ponožka musí na vrchu ovísať, aby sa mali kam zbierať zachytené šupky (inak by po vypnutí popkornovača spadli do upraženej kávy, čo by pre Vás znamenalo hru na popolušku (akurát bez konca s princom, kráľovstvom, zlatým pokladom a tak...).

Skladanie pražičky
Skladanie pražičky (zdroj: Karol Vaclavik)

5. Zapnite popkornovač - zábava začína

6. Priebeh praženia - všetko závisí od druhu kávy, jej skladovania, aktuálnej vlhkosti, okolitej teploty, ale vo všeobecnosti je priebeh vždy veľmi podobný. Približne prvé tri minúty sa nebude diať takmer nič. Popkornovač bude hučať, produkovať horúci vzduch, káva sa vnútri bude točiť, jemne meniť farbu zo zelenj na žlto-škoricovú a pomaly sa bude zbavovať šupiek, ktoré budú zachytávané v ponožke. Občasným poklepaním ich premiestnite do ovísajúcej časti (prúd vzduchu Vám pomôže). Pozor! Sklo aj vzduch sú pomerne horúce, nepopáľte sa!.

Pražením káva stráca na hmotnosti a zväčšuje svoj objem, následkom čoho budú zrná postupne vyskakovať vyššie do priestoru sklenenej nádoby.

Počas praženia bude káva predukovať isté množstvo dymu. Nie je to žiadna tragédia, ale rozhodne odporúčam pražiť pri otvorenom okne, inak Vám celkom slušne klesne viditeľnosť v kuchyni. Sazmozrejme, je možné pražiť aj vonku, ale iba v prípade, ak je vonkajšia teplota aspoň 15 - 20 stupňov. Pri nižšej okolitej teplote popkornovač nezvládne kávu dostatočne zohriať a k dobrému výsledku sa pravdepodobne nedopracujete. 

Približne po ubehnutí prvých troch minút začne akustický jav, ktorý pri pražení označujeme ako prvé pukanie. Pukanie je sporadické, ale zvukovo pomerne výrazné, dá sa prirovnať k pukaniu popkornu. Jeho sila a počet puknutí dosť výrazne závisia od druhu praženej kávy, na čo určite sami po viacerých praženiach prídete.

Po ukončení prvého pukania (ktoré trvá približne 1 minútu) bude nasledovať približne minúta "ticha" (žiadne pukanie, iba hučanie popkornovača). Ak praženie ukončíte v priebehu tejto fázy, získate svetlo praženú kávu, ktorá je vynikajúca na prípravu alternatívnych druhov kávy (french press, V60, filter a pod.) V takto upraženej káve môžete objavovať rôzne chuťové tóny a napríklad ja si z nej veľmi rád urobím espresso. Je však skupina ľudí (a nie malá), ktorá takúto kávu označí za kyslú (prípadne džús) a nebude s Vami ďalej diskutovať.

Káva po ukončení prvého pukania
Káva po ukončení prvého pukania (zdroj: Karol Vaclavik)

Po uplynutí doby ticha začne tzv. druhé pukanie. Toto sa výrazne líši od prvého pukania a mne osobne pripomína praskanie pahreby. Pukanie je oveľa tichšie (takže počúvajte pozorne), zato oveľa intenzívnejšie a rýchlejšie (má pomerne vysokú kadenciu). V tomto momente treba začať uvažovať o ukončení praženia. Cieľový stupeň (medium-dark) sa väčšinou dosahuje po začiatku, prípadne uprostred druhého pukania (najlepšie na vlastných chuťových pohárikoch zistíte, čo Vám najlepšie vyhovuje, každá ďalšia sekunda mení chuťový charakter kávy). Takže povedzme, že ak je druhé pukanie zreteľne počuť po dobu cca 15 sekúnd, prechádzame na ďalší bod.

7. Chladenie kávy - vypneme popkornovač, pomocou utierky alebo teplovzodrnej rukavice odložíme sklenený valec a kávu okamžite presypeme do pripravenej misky. Musíte si uvedomiť, že káva má v tomto momente stále cca 230 stupňov, takže POZOR!, nepopáľte sa!. Taktiež si treba uvedomiť, že vďaka naakumulovanému teplu sa káva stále praží "vlastnými silami", postupovať teda treba rýchlo. Kávu začnite presýpať hore-dole medzi dvoma miskami. Pri každom presýpaní si všimnete dym, ktorý z kávy vychádza. Presýpajte dovtedy, kým dymenie úplne neustane a potom ešte aspoň 15 sekúnd.

8. Uskladnenie - Blahoželám, práve ste si upražili svoju prvú kávu. Zostáva posledná úloha - z vypraženej kávy povyberajte zrná, ktoré majú nápadne svetlú (žltú, oranžovú} farbu. Sú to kusy, ktoré boli pôvodne nezrelé a preto sa správne neupražili. V priemernej dávke 100 g kvalitnej zelenej kávy ich bude minimum, maximálne 2-3 kusy, väčšinou ani to. Pri vyššom výskyte je zakúpená surovina pravdepodobne nižšej kvality a oplatí sa jej v budúcnosti vyhnúť. Po vytriedení odporúčam kávu presypať do uzatvoriteľnej nádoby (ja som si lacno kúpil v nemenovanom švédskom obrobchode celkom pekné kovové plechovky s gumovým tesnením), ale aspoň hodinu-dve po upražení nádobu s kávou nechávam otvorenú. Následne ju zatvorím a raz za pár hodín vypustím prebytočný tlak.

Upražená káva
Upražená káva (zdroj: Karol Vaclavik)
Uskladnenie kávy
Uskladnenie kávy (zdroj: Karol Vaclavik)

Je dopražené, čo ďalej?

Názorov, ako nakladať s čerstvo upraženou kávou je viacero. Väčšina ľudí v diskusných fórach na internete sa zhoduje, že kávu je najlepšie piť približne 3 dni po upražení, kedy sa jej chuť naplno rozvinie, stabilizuje a odznejú najostrejšie kyslé tóny.

Ja tento názor zdieľam iba v prípade, že sa jedná o tmavo praženú kávu určenú na druh prípravy, kde si naozaj neprajem ani náznak kyslosti (napr. cappuccino). Pri svetlejšom pražení a zodpovedajúcej káve (napr. Costa Rica Tarrazu) si kávu veľmi rád vychutnám aj hodinu po vypražení (len čo stačí vychladnúť). 

V prípade Vášho prvého praženia to bude pravdepodobne trochu odlišné - človek je tvor nedočkavý a iba veľmi málo ľudí odolá vyskúšať práve upraženú kávu. Nebudem Vás od tohto kroku odhovárať, len Vás upozorním, odložte si z nej aj na neskôr (tie spomínané 3 dni) a môžete sledovať, ako sa chuť kávy časom mení (meniť sa postupne bude napríklad aj potrebné nastavenie mlynčeka).

Espresso
Espresso  (zdroj: Karol Vaclavik)

Varovania

Domáce praženie kávy so sebou nesie zopár rizík, na ktoré by ste mali myslieť:

  • Praženie kávy je proces, pri ktorom vzniká veľa tepla. Počas praženia popkornovač nikdy nespúšťajte z dohľadu a po ukončení druhého pukania praženie ukončite. V opačnom prípade dôjde najskôr k znehodnoteniu kávy jej prepražením a následne môže dojsť aj k jej vznieteniu (a to určite nechcete). Autor tohto článku nenesie žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté pri domácom pražení kávy, robíte tak na vlastnú zodpovednosť.

  • Ak plánujete pražiť viac dávok po sebe, nechajte medzi jednotlivými praženiami popkornovač "oddýchnuť" aspoň 5 minút, pomôžete tým jeho životnosti.

  • Je veľmi pravdepodobné, že po pravideľnej konzumácii doma upraženej a pripravenej kávy Vám prestane chutiť káva z bežne dostupných zdrojov - veď kto by už pil starú, zvetranú a lajdácky pripravenú rádobykávu (áno, ja viem, keď má taliansky znejúce meno, musí byť dobrá...). Ale našťastie ešte existuje zopár miest, kde sa skutočného kávičkára ujmú, takže žiadny strach :)

Informácie na záver

Ekonomická efektivita

Popkornovač (20 €)

Sklenený valec (max. 6 €)

Pančucha (v prípade žien grátis, v prípade mužov trocha vyjednávania)

Kilo zelenej kávy (6 €)

Cenu elektriny nebudem počítať, sú to haliere (centy, lipy...čokoľvek)

Spolu: 32 € za cca 800 gramov čerstvej na mieru vypraženej kávy (káva pri pražení stratí približne 20% svojej hmotnosti).

Ak by ste si Brazílsky Santos kúpili od štandardnej slovenskej pražiarne kávy, 250 g balenie zoženiete približne za 7 - 8 €, 750 g teda za približne 22 €. Z toho vychádza, že prvé praženie bude približne o 10 € drahšie, ako cena komerčne dostupnej kávy. Treba si však uvedomiť, že v cene prvého praženia je zahrnuté kompletné potrebné vybavneie. Teda už pri druhom kile to bude naopak, ušetríte 16 €. A táto "zľava" Vás už bude prenasledovať pri každom ďalšom pražení a jej hodnota sa bude pri drahších kávach ešte zvyšovať. Prakticky jediným stabilným nákladom zostane cena zelenej kávy, čo je pri kile za cenu 6 - 13 € veľmi príjemné.

To najdôležitejšie

Hlavným benefitom pre Vás však bude vždy čerstvá káva upražená presne podľa Vašich predstáv. Zelená káva Vám doma vydrží aj rok, takže sa kľudne môžete predzásobiť a pražit podľa potreby. Preto Vás chcem povzbudiť:

  • Experimentujte s parametrami praženia - skúšajte rôzne časy praženia, prípadne inú hmotnosť vstupnej suroviny. Všetky parametre majú vplyv na chuť kávy a aspoň pre mňa je cesta za dokonalou chuťou tou pravou motiváciou.

  • Experimentujte s rôznymi druhmi kávy, a aj keď nájdete tú "svoju", nikdy neprestaňte objavovať.

Budem veľmi rád, ak mi dáte vedieť, ako sa Vám proces vydaril, a ktorá káva je pre Vás tá pravá.

Na zdravie, priatelia

Karol Václavík

Karol Václavík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Človek z prostredia IT, ktorý miluje kávu v jej pravých podobách a má ambíciu pomôcť vychutnať si jej ozajstnú chuť čo najširšiemu okruhu ľudí. Zoznam autorových rubrík:  NávodyRecenzieVšeobecne o káveNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu